Hírek: élet az oktatási intézmények falain belül  
 
 
Események az intézmények falain belül és kívül

Sárospataki felfedezőtábor 2013 
Sárospataki felfedezőtábor 2013Az elmúlt nyár egyik legnagyobb eseménye a vezetőképző tábor volt Sárospatakon. A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola Bercsényi Miklós Hagyományőrző Csapata számára ez nagy kihívás minden évben. Ugyanis a táborba menetelt megelőzi az egész évi csapatmunka, a feladatok, a próbák megoldása, aktivitások a rovásírás területén, versenyeken való részvétel, anyaggyűjtés a pályázatokhoz stb.
A tavaszi hónapokban előkészítjük az igricjátékot, melyet majd a tábori programban bemutatunk a többi csapatnak. Felfedezőutakra járunk, s onnét földadományt viszünk a táborban levő hármashalomhoz.
Az idei táborba 10 tanuló jutott el csapatvezetőjükkel, Mészáros Magdolnával. Néhányan közülük már több éve rendszeresen visszajárnak, s így nem csoda, hogy Fekete Melánia az alapos előkészítések után lehetőséget kapott a vezetőhelyettesi poszt betöltésére. Ebben a minőségben is kitűnő munkát végzett. Ezt nemcsak a csapat eredményei igazolják, de a tábor vezetése is. Továbbá Czafik Ildikót és Jakubec Orsolyát is megemlíthetjük, akik odaadó munkájukért a záróünnepségen átvehették Aros János polgármestertől a "Sárospatak Hagyományőrzője" megtisztelő kitüntetést.
A tábor programja ismét sokatígérő volt. A választott szakpróbák mellett a csapatok esténként a napzártakor beszámoltak az otthoni tevékenységükről. Továbbá számot adtak az aznapi történésekről. A nap legmeghittebb pillanatai a pásztortűznél voltak, amikor egy-egy szép tábori dal közben megszólaltak a gyerekek, s elmondták érzéseiket a számukra fontos témákról, ami napközben foglalkoztatta őket. Ezek a "szívhangok" őszinte vallomások az emberi kapcsolatokról, a szülőföldről, a hazáról, a boldogságról, a barátságról.
Az egy hét során természetesen felfedezőutakon is jártunk elsőszorban Sárospatakon, ahol örökséget választottak maguknak a gyerekek. Vagyis e zempléni város valamelyik történelmi emlékét a szívükbe zárták. A pataki Rákóczi-vár nagytermében ünnepélyes avatáson vettek részt a csapatok, az új Rákóczi-tisztek avatására került sor. További szép kirándulás valósult meg a füzéri várba, ahol a kanyargós ösvényen hat állomáson különféle ügyességi feladatok várták a gyerekeket. Mindenki igyekezett a lehető legjobban teljesíteni, énekkel vonultak felfelé az impozáns várromhoz. A játék végén a legjobbak megkapták a Rákóczi hadnagya kitüntetést.
A felfedezőutak mellett érdekes igric játékokba kapcsolódtak be a táborozók. A kibédiek a hármasfalusiakkal és a sóváradiakkal a régi mesterségeket elevenítették fel. A felsőszeliek az egyetlen ismert felvidéki származású 48-as gyermekhős, Büttner Emil emlékének szentelték az igric játékot. A kreatív feladatok sok mosolyt csaltak a vezetők arcára.
Az abasári csapat honvéd játéka is sok ügyességet igényelt. A gáton megvalósított állomások igazi katonás magatartást igényeltek. A játszva tanulás a szórakozásra is alkalmas volt.
A különféle próbák eredménye a kitüntetés volt a záróünnepségen, ahol Rakó József, a Magyarország Felfedezői Szövetség elnöke és Baksa Brigitta, a Szövetség titkára átadták a megérdemelt elismeréseket.
Mindenki nagyon jól érezte magát, az utolsó pásztortűz szívhangjai is erről tanúskodtak, meg a sok-sok levélke, melyet egymásnak küldtek a "tábori postával" a gyerekek.
A felsőszeliek ismét bizonyítottak, hogy a felfedezés öröme a játékban, de a komoly feladatok teljesítésében is ott van. Ezért érdemes egész évben szorgosan dolgozni.
A hazafelé vezető úton már a jövő évi tervekről álmodoztak, jó lenne a Koroknay-év tiszteletére ellátogatni Ácsra, ahol Koroknay Dániel sírja található. S talán egy hazai felfedezőtábor megszervezésébe is bele lehetne kezdeni. 
Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!  Hírkereső
 Keresendő szó
 

Hirdetés Állásbörze Partnerek
JMK media & productions, s.r.o. Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pázmány Péter Alapítvány

 
 
 
  :: © 2010 REGIONIS polgári társulás, Minden jog fenntartva ::