Hírek: élet az oktatási intézmények falain belül  
 
 
A suli.sk portál hírei

A Pedagógus Kamara is kevesli az 5 százalékos béremelést 
Mária Barancová, a Szlovák Pedagógus Kamara elnöke
POZSONY. A kormány által felkínált 5 %-os béremelés nem elfogadható az oktatásügyi dolgozók számára - állítja Mária Barancová, a Szlovák Pedagógus Kamara (SKU) és Ľudovít Sebelédi, az Új Iskolai Szakszervezetek (NŠO) elnöke. Az utóbbi szerint masszív sztrájkra van szükség.
 
„Számunkra kevés a 10 %-os béremelés, 30 %-ot javaslunk“ – nyilatkozta Sebelédi a SITA hírügynökségnek. Hozzáfűzte, a bérek 5 %-os emelése még a 2 %-os inflációt sem fedezi, így a pedagógusok reálbére csökken.

„Úgy tűnik, hogy egyetlen út az éles sztrájk“ – szögezte le az elnök, aki szerint erről a kérdésről a Szlovák Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (OZPŠaV) hozza majd meg a végleges döntést. Úgy tudja, hogy ebben a szövetségben többen a sztrájk hívei, és nagyon csalódna, ha az OZPŠaV nem az újabb sztrájk mellett döntene.

Az SKU elnöke üdvözölné, ha a korábban megfogalmazott követeléseik teljesülnének. Barancová megjegyezte, a további folyamatról még tárgyal az OZPŠaV illetékeseivel. A szakszervezetek október 15-én döntik el, hogy újra sztrájkba lépne-e.
Peter Kažimír pénzügyminiszter a keddi tanácskozáson kínálta fel a szakszervezeteknek az 5 %-os béremelés lehetőségét, amire 62 millió eurót különít el a költségvetésben. Ez mindaddig tartalékként jelenik meg a büdzsében, amíg a szakszervezetek nem bólintanak rá. Ha ez megtörténik, az összeg átkerül az illetékes költségvetési fejezetekbe, ahonnan szétosztásra kerülhet.
 
 
Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!  Hírkereső
 Keresendő szó
 

Hirdetés Állásbörze Partnerek
JMK media & productions, s.r.o. Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pázmány Péter Alapítvány

 
 
 
  :: © 2010 REGIONIS polgári társulás, Minden jog fenntartva ::