Mi leszek ha nagy leszek?  
Építészeti Szakközépiskola (Dunaszerdahely)
 
Hírek

Kollégiumban lakni jó?! 
Kollégiumban lakni jó?!
A felhőtlen diákéveknek egy kollégium falain belül megvan a maga különleges és utánozhatatlan romantikája. Ha valaki kollégiumban él vagy élt a középiskolai vagy az egyetemi évek alatt, az biztosan érti, tudja, mit is jelent az első mondat. Nem kell annál jobb emberismerő, problémamegoldó és konfliktuskezelő tréning, mint amit a kollégiumi lét nyújthat. Számtalan emlék, áttanult, átsírt, átnevetett zseblámpás éjszakák, csínyek, bűnök, jótétemények…
Nincs ez másképpen a Dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskola mellett működő kollégiumban sem.
Egy ilyen zárt élettérben felerősödnek az érzelmek és az indulatok. Egy koleszban nincs két ugyanolyan este és mindig történik valami. Jó összetartozni a többiekkel, egy helyen lakni és a jó elvonulni tőlük a szobánk és szobatársaink zárt kis körébe, nyugalmába. Egy kollégiumban mindenféle ember megtalálható, a csendestől a bandavezérig, a számítógépzsenitől, a verselőig.
Egy koleszban mindent megtalálhatsz, megvehetsz, elcserélhetsz, amire csak szükséged van.
Olcsóbb, mint az albérlet és ráadásul rengeteg emberrel köthetsz ismeretséget.
Az információk gyorsabban áramlanak mint az interneten, mindenről hamar és gyorsan tudomást szerezhetsz. Soha nem vagy és nem leszel egyedül és unatkozni sem fogsz biztosan. Barátságokat és szövetségeket köthetsz, idővel megtanulsz csalódni, feldolgozni a kudarcokat és megélni az élet apró örömeit. Jobb emberismerő leszel, hiszen sok társaddal élsz együtt, könnyebben kezeled majd felnőtt életed során a konfliktushelyzeteket. Megtanulod beosztani a pénzedet és spórolni mindennel, amid csak van. Megtanulsz megosztani másokkal dolgokat, elfogadni, kérni és visszaadni.
A közösségi létnek megvannak a hátrányai is, nem minden ember hajlamos alkalmazkodni és nem mindenki alkalmas a kollégiumi életformára. A leggyakrabban emlegetett hátrányok:
 nincs magánszférád
 majdnem mindent meg kell osztanod másokkal
 alkalmazkodni kell, a tanulás, az alvás, a zuhanyzás és gyakorlatilag minden emberi tevékenység folytatása során, a társaidhoz
 nehéz a tanulásra alkalmas helyet és időt találni
 olyanokkal is együtt kényszerülsz élni, akiktől kiráz a hideg
 kis helyen kell beérned a többit meg kell osztanod másokkal
 el kell viselned a zuhanyzókban, WC-ben, folyosókon tapasztalható szemetet
 gyakran fordulhat elő kiközösítés, megalázó szituációk
Van, aki könnyebben, van, aki nehezebben birkózik meg ezekkel a nehézségekkel, de az összességében elmondható, hogy több előnnyel, mint hátránnyal jár a kollégiumi élet.
A kollégiumi élet szabályai, tevékenységrendszere úgy van kialakítva, hogy lakóit segítse iskolai tanulmányaikban, pozitívan alakítsa személyiségüket, fejlessze a közösségi szellemet és lehetőséget adjon a pihenésre, kikapcsolódásra.
A diákok felügyeletét 3 szakképzett nevelőnő biztosítja, akik azon munkálkodnak naponta, hogy a kollégium több legyen, mint szimpla alvóhely: emlékezetes rendezvények, programok színtere, évtizedekre szóló barátságok és párkapcsolatok születésének helyszíne. Koncertek, vetélkedők, bulik, teaházak, előadások, hajnalig tartó viták – olyan életforma ez, amit kár lenne kihagyni.
A nevelési tevékenység a következő területekre irányul:
 tanulási és gondolkodási kultúra fejlesztése,
 közösségi és kulturális tevékenység, kulturált életmódra nevelés,
 egészséges életmód és környezettudatos magatartás kialakítása, közhasznú tevékenység,
 életvitel, életmód, önismeret, sport
 érdektevékenység
A csoportfoglalkozások témakörei a következők:
1. Tanulás
2. Énkép, önismeret, pályaorientáció
3. Európai azonosságtudat, egyetemes kultúra
4. Környezettudatosság
5. Testi és lelki egészség
6. Felkészülés a felnőtt szerepeire
7. Hon- és népismeret
A diákok létszáma iskolaévenként 50 – 60 között mozog. A kollégium kapui más iskolák diákjai számára is nyitva állnak. Jelenleg 6 dunaszerdahelyi középiskola diákjai laknak nálunk. A jelentkezőket 3 férőhelyes szobákban tudjuk elszállásolni. Étkezési lehetőséget az iskolai étkezdében biztosítunk számukra.
A kollégiumi felvételi bizottság egy tanévre veszi fel a diákokat. A kérelmek elbírálásánál figyelembe vesszük a szociális rászorultságot, melynek legfontosabb szempontjai:
 családszerkezet – az egy háztartásban élő eltartók és eltartottak száma, továbbá az, hogy az eltartók teljes vagy csökkentett keresetűek (munkanélküli, nyugdíjas, stb.);
 távolság – az állandó lakóhely távolsága a képzés helyétől;
 egészségi állapot – az eltartók, a jelentkező vagy a jelentkező eltartott testvérének súlyos betegsége.
A kérelem beadási határideje rendszerint az előző iskolai év júniusa, de jelentkezni lehet az aktuális iskolai év folyamán is bármikor.
Látogass el hozzánk, akár szüleid vagy barátaid kíséretében, hogy saját szemeddel győződjél meg arról: Kollégiumban lakni jó! 
Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!  Építészeti Szakközépiskola

Szabó Gyula utca 1
929 01 Dunaszerdahely
Telefon: 031 552 67 41

Legújabb cikkek
Shakespeare nyomában - Színházi vetélkedő
2016-11-22 14:42 | admin
DOMESTOS verseny
2015-09-21 21:30 | K.Zs.
Közlekedési pálya
2015-09-21 20:21 | )K.Zs.

Hirdetés Állásbörze Partnerek
JMK media & productions, s.r.o. Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pázmány Péter Alapítvány

 
 
 
  :: © 2010 REGIONIS polgári társulás, Minden jog fenntartva ::