Mi leszek ha nagy leszek?  
Építészeti Szakközépiskola (Dunaszerdahely)
 
Hírek

Nyelvek útján... 
Nyelvek útján...
A „Bábeli zűrzavart” talán az öreg kontinens – Európa színes nyelvi palettája jellemezhetné legjobban. Amennyi nemzet, megannyi nyelv. Ettől olyan különleges, sokszínű és sokrétű ez a földrész. A beszéd és a nyelvek kialakulásával a népek, s később a nemzetek közötti kapcsolatteremtés alapjává a verbális kommunikáció vált. A nemzetek nyelvei közötti kommunikáció és az ezzel járó nyelvtanulás időszerűsége ma is aktuális. A nyelvi művelődés már gyermekkorban értékteremtő erővel bír és létrehozza a további művelődéshez szükséges alapokat, ugyanakkor befolyásolja a más kultúrákhoz és nyelvekhez való viszonyunkat, hozzáállásunkat. Ezen felismerés vezette az Európai Unió oktatásért felelős minisztereit arra a közös megállapodásra, hogy a nyelvtanulás fontosságát és elősegítését, valamint megerősítését megcélozván a 2012-es évet az Európai Unió az „ERÓPAI NYELVEK ÉVÉNEK” kiáltotta ki. Ezen év alkalmából a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 1-es szám alatt működő Építészeti Szakközépiskola 2012. december 12.- és 19. közötti napokban diákjai részére megszervezte az „EURÓPAI NYELVEK” hetét. Nem titkolt célunk az anyanyelv, az államnyelv és az idegen nyelvek iránti motiváció felkeltése volt. A magyar nyelvi szekciót Tamási Éva és Mgr. Gúgh Béla, a német és angol nyelvi szekciót Mgr. Haris Belucz Szilvia és Mgr. Horváth Réka, a szlovák nyelvi szekciót pedig Dr. Lang László PhD. tanárok vezették.
Az „Európai nyelvek hetének” nyitánya december 12-én (szedán) a szlovák nyelvi és honismereti vetélkedő megrendezésével vette kezdetét. Az „Ismerd meg szülőhazádat – Poznaj svoju vlasť” – mottó jegyében lezajlott háziverseny honismereti és nyelvtani témakörök írásbeli és szóbeli kifejtéséből, valamint egy „ismeretlen” hanganyag megértéséből és feldolgozásából állt. „Édes anyanyelvünk” – a magyar nyelv és irodalom játékos szellemben kivitelezett nyelvi és irodalmi vetélkedőjére pedig december 18-án (kedden) került sor, amelyet neves balladaírónk, Arany János halálának 130-ik évfordulója alkalmából a költő művei, s azok alapján készült szituációs játékok elemzésén keresztül ismerhettük meg Arany korát és munkásságát. Az angol és német nyelv december 19-én (szerdán) került terítékre. Az „angolszász” nyelvek napján a „Tudok németül és angolul” címszavak értelmében méretett meg diákjaink gyakorlati nyelvtudása. Célunk itt is az volt, hogy diákjaink a saját maguk készítette prezentációk bemutatásával kellő betekintést kaphassanak és kibővíthessék ismereteiket az angol és német nyelvű országokkal, történelmükkel és kultúrájukkal kapcsolatosan.
Az „Európai nyelvek hete”, amely háromnaposra sikeredett a felkészítő – oktató tanárok, s nem utolsósorban a résztvevő diákok általános elégedettségével zárult, maradandó élményekkel színesítve így a „szürke” hétköznapokat s kifejezvén abbéli elhatározásunkat, hogy ezentúl minden tanítási évben megrendezésre kerülhet egy hasonlóan sikeres „Európai nyelvek napjainak” élménydús sorozata.
 
Kapcsolódó képgaléria: Nyelvek útján
Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!  Építészeti Szakközépiskola

Szabó Gyula utca 1
929 01 Dunaszerdahely
Telefon: 031 552 67 41

Legújabb cikkek
Shakespeare nyomában - Színházi vetélkedő
2016-11-22 14:42 | admin
DOMESTOS verseny
2015-09-21 21:30 | K.Zs.
Közlekedési pálya
2015-09-21 20:21 | )K.Zs.

Hirdetés Állásbörze Partnerek
JMK media & productions, s.r.o. Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pázmány Péter Alapítvány

 
 
 
  :: © 2010 REGIONIS polgári társulás, Minden jog fenntartva ::