Melyik alapiskolába iratta gyermekét?  
Fábry Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola (Rozsnyó)
 
Hírek

Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola Rozsnyón 
Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola Rozsnyón

2011. június 27-én döntött Rozsnyó város vezetése arról, hogy a Fábry Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, melynek fenntartója a város, 2011. szeptember elsejétől mint összevont intézmény folytathatja működését. Az új, közös igazgatású iskola magába olvasztja a Szülői Szövetség által létrehozott Szakközépiskolát.

Prékop Mária igazgatónő elmondása szerint ez több, mint egyéves folyamat volt, mely intézkedésekkel, kérvényezésekkel telt el. A 2010. júniusában beadott kérvény alapján az Oktatásügyi Minisztérium 2011. szeptember elsejétől iktatta be az iskolát az iskolahálózatba, mely most a „Spojená škola, J.A.Komenského 5, Rožňava s organizačnými zložkami Základná škola Zoltána Fábryho s VJM - Fábry Zoltán Alapiskola, J.A.Komenského 5, Rožňava - Rozsnyó a Stredná odborná škola s vyučovacím jazykom maďarským – Szakközépiskola, J.A.Komenského 5, Rožňava – Rozsnyó” hivatalos megnevezést viseli.

Az így megnyílt iskola most teljes körű tanulási lehetőséget nyújt a környékbeli gyerekeknek, fiataloknak - méghozzá magyar nyelven. Az alapiskola befejezése után két szakon tanulhatnak tovább az érdeklődők a szakközépiskolában: vendéglátó és fodrász szakokon, valamint lehetőségük nyílik az érettségi megszerzésére is a két éves felépítményi elvégzése során.

Tudnunk kell, hogy ez a lehetőség itt Rozsnyón eddig is adott volt, hiszen a Szőgyéni Magán Szakközépiskola kihelyezett osztályai öt évig az alapiskola épületében kaptak helyet. A város azzal a döntésével, hogy saját fenntartása alatt nyitotta meg a magyar tanítási nyelvű szakközépiskolát, gazdaságosabb megoldáshoz jutott.
Prékop Mária igazgatónő a jövőre nézve terveiket a következőképpen ecsetelte:
"A jövőben tovább szeretnénk emelni az oktatás színvonalát alap és közép fokon is, valamint az elvégzett igényfelmérés után, ha lesz érdeklődés, bővítenénk a szakokat (pl. varrónő és asztalos). A későbbiekben szeretnénk távutas képzést indítani az érettségi megszerzésére ."

A létrejött intézmény iskolapéldája az összefogásnak. Az oktatási program része a tanároknak köszönhető, az iskolatanács az önkormányzati és képviselői támogatást jelentette, míg a Szülői Szövetség a lelki, s részben az anyagi támaszt biztosította a cél elérése érdekében, amely nem más, mint hogy a magyar ajkú tanulók teljes körű magyar nyelvű szakoktatásban részesülhessenek Rozsnyón.

Az idei tanévet így négy első osztállyal kezdhette meg a Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola: két első osztály nyílt az alapiskolában, egy első osztály a középiskolában, s egy a felépítményiben. Így a két szervezeti egységben összesen 294 diák tanul a 2011/12-es iskolai évben.

 
 
Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!  Fábry Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

Komensky 5
048 01 Rozsnyó
Telefon: 058/7885490

Legújabb cikkek
Shakespeare nyomában - Színházi vetélkedő
2016-11-22 14:42 | admin
DOMESTOS verseny
2015-09-21 21:30 | K.Zs.
Közlekedési pálya
2015-09-21 20:21 | )K.Zs.

Hirdetés Állásbörze Partnerek
JMK media & productions, s.r.o. Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pázmány Péter Alapítvány

 
 
 
  :: © 2010 REGIONIS polgári társulás, Minden jog fenntartva ::