Szlovákia Magyar Szülők Szövetsége a suli.sk lapjain  
 
Hírek

Mondjunk nemet a hazafisági törvényre! 
Mondjunk nemet a hazafisági  törvényre!

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának tiltakozó nyilatkozata a 2010. április 27-i tiltakozó összejöveteleken Csak az lehet hazafi, akinek van hazája! És, Petőfi szavaival szólva: „Haza csak ott van, hol jog is van”. A hazafisági törvény beterjesztői semmibe veszik a jogot – ezt naponta bizonyítják. Ezért ők nem kérhetik rajtunk számon a hazafiságot! Egy állam akkor válik hazává, ha otthont teremt az állampolgárainak, ha tiszteletben tartja mindenki emberi méltóságát, szabadságát és identitását.

Ennek a törvénynek a megalkotói mások emberi méltóságát naponta vonják kétségbe. Ezért nincs joguk ránk kényszeríteni semmiféle hazafisági törvényt! Hazafiságnak akkor van értelme, ha pozitív értékekkel párosul. Ennek a törvénynek a beterjesztői az abszurd végletekig jutva csak a hazafiság külső, formális jegyeit erőltetik ránk.

Mi a törvényességet, az igazságosságot, a demokráciát és az emberi jogokat tisztelő polgárok vagyunk, ezért ezt a formális, képmutató hazafiságot elutasítjuk. Iskoláinkban hiányoznak a tankönyvek, a korszerű felszerelések, a pedagógusok bérei nevetségesek, ehelyett preambulumot meg himnuszt kínálnak a hatalom képviselői kifüggeszteni az osztályok falaira. Mindezt az önkormányzatok és az iskolák költségvetéséből, tehát a mi adófizetői pénzünkből. Adófizetőkként, állampolgárokként kénytelenek vagyunk eltűrni, hogy politikailag szelektív és diszkriminatív módon osszák el az állami támogatást éppen azok, akik most a hazafiság kinyilvánítását kérik tőlünk számon.

Tiltakozunk az ilyen bánásmód ellen! Elutasítjuk a miniszterelnök kezdeményezését, hogy a parlament gyorsított eljárásban, egy nap alatt fogadja el a jogszabály részben módosított, de a lényegét tekintve azonos változatát. Tiltakozunk az ellen, hogy a politikusok ismét a rendes társadalmi vitát megkerülve, kampánytémává lealacsonyítva egy érzékeny és fontos kérdést, politikai tőkét próbálnak kovácsolni saját maguknak!

Elvárjuk, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselői ezt a rossz törvényt semmilyen formában ne szavazzák meg, és véglegesen a történelem süllyesztőjébe küldjék, mert a 21. század Európájában ott a helye! 2010. április 27.

 
Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!  Szlovákia Magyar Szülők Szövetsége

Elektrárenská 2
945 01 Komárom
Telefon: +421-(0)-35-777-5056

Legújabb cikkek
Shakespeare nyomában - Színházi vetélkedő
2016-11-22 14:42 | admin
DOMESTOS verseny
2015-09-21 21:30 | K.Zs.
Közlekedési pálya
2015-09-21 20:21 | )K.Zs.

Hirdetés Állásbörze Partnerek
JMK media & productions, s.r.o. Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pázmány Péter Alapítvány

 
 
 
  :: © 2010 REGIONIS polgári társulás, Minden jog fenntartva ::