Amikor magasabbra helyezzük a lécet... főiskola, egyetem?  
Selye János Egyetem (Révkomárom)
 
Intézményünk

A szlovák parlament 2003. október 23-án hagyta jóvá a Selye János Egyetem létrehozását a 465/2003-as törvénnyel, mely 2004. január 1-én lépett érvénybe. A SJE Szlovákia legfiatalabb felsőoktatási intézménye. Létrehozásával fő célunk az volt, hogy magas színvonalú képzést biztosítsunk általános – és középiskolai tanárok, teológusok részére, valamint szakembereket képezzünk olyan területeken, mint a pénzügy, informatika és a marketing. Abszolvenseink az elért szakmai és nyelvi tudásnak, valamint a kommunikációs készségeknek köszönhetően megállják a helyüket mind a szlovák, mind a nemzetközi munkapiacon. Célunk az oktatás minőségének emelése a nemzeti oktatásügyben, és a társadalom értékeinek megtartása, ill. megszilárdítása. A Selye János Egyetem küldetésének tekinti az anyanyelvi oktatást, valamint a magyar tannyelvű óvodákban, általános és középiskolákban dolgozó pedagógusok, teológusok és közgazdászok számára minőségi oktatás biztosítását. Az egyetem alap- és mesterfokon, valamint doktori iskolában kínál képzést.

Az oktatás nyelve alapvetően a magyar; emellett az egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a diákok szlovákul és angolul (esetleg más világnyelveken) is ismerjék a szakkifejezéseket. Ezenkívül a hallgatóknak ismerniük kell az Európai unió intézményeit és jogi rendszerét. Az ide kapcsolódó szaktantárgyak oktatása szlovák, valamint angol, ill. német nyelven történik.

Karok:
• Tanárképző Kar,
• Gazdaságtudományi Kar,
• Református Teológiai Kar.

Az oktatás a 2004/2005-ös tanévben kezdődött, miután Szlovákia csatlakozott az Európai unióhoz. A SJE elsőként vezette be a háromciklusú képzési rendszert, mely az ún. kreditrendszeren alapszik (Bolognai folyamat).
A Selye János Egyetemre jelentkező diákok száma évről-évre nő. A felvételi eljárás a felsőoktatásról szóló 131/2002-es törvény 55 és 58 §-ai alapján az Akadémiai Információs Rendszerre épülvel zajlik. A felvételi rendszer alapelvei – melyek minden karon egyformák – biztosítják a vizsgák objektivitását. Az egyetem jelenleg 2400 diákkal és körülbelül 140 alkalmazottal büszkélkedhet.

Az egyetem épületei Révkomárom több pontján helyezkednek el: a Rektori hivatal a Tiszti Pavilon épületében található a Villanytelepi úton. A Rektori Hivatal közelében – ugyanabban az épületben – található a Református Teológiai Kar. A Gazdaságtudományi Kar épülete a Várúton, míg a Tanárképző Kar a Pozsonyi úton található. A Konferenciaközpont a révkomáromi Erőd mellett helyezkedik el, nem messze a Rektori Hivataltól. Ugyanitt található az Egyetemi Könyvtár is. A Sirály diákszállót a Tanárképző Kar közelében találjuk, míg a Danubius diákszálló a városközpontban van. A könnyebb tájékozódás érdekében nézze meg ezt a térképet.

A képzés az egyes karok épületeiben, ill. a Konferenciaközpont előadótermeiben valósul meg. A karokon található számítógépes termek modern technikai felszereltséggel büszkélkedhetnek.

Az egyetem auláját a Konferenciaközpontban találjuk, ahol az akadémiai szertartásokon kívül különböző konferenciákra és találkozókra kerül sor. A terem a legkorszerűbb audiovizuális berendezésekkel van felszerelve.

Az Egyetemi Könyvtár elsődleges célja a diákok és tanárok tudományos tevékenységének támogatása.

Azok a diákok, akik állandó lakhelye nem Révkomáromban van, jelentkezhetnek az egyetemi kollégiumok valamelyikébe. A jelentkezésről felvételi bizottság dönt; a döntés alapjául belső kritériumok szolgálnak (pl. az állandó lakhely távolsága, a hallgató szociális háttere, a tanulmányi eredmények). A rendszeres étkeztetést a kollégiumban található menza biztosítja.


Selye János Egyetem

Bratislavská 3322
945 01 Révkomárom
Telefon: +421353260640

Legújabb cikkek
Shakespeare nyomában - Színházi vetélkedő
2016-11-22 14:42 | admin
DOMESTOS verseny
2015-09-21 21:30 | K.Zs.
Közlekedési pálya
2015-09-21 20:21 | )K.Zs.

Hirdetés Állásbörze Partnerek
JMK media & productions, s.r.o. Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pázmány Péter Alapítvány

 
 
 
  :: © 2010 REGIONIS polgári társulás, Minden jog fenntartva ::