Hírek: élet az oktatási intézmények falain belül  
 
 
Események az intézmények falain belül és kívül

Kodály-kiállítás a kettős évforduló tiszteletére 
Kodály-kiállítás a kettős évforduló tiszteletéreA 2013-as évben a felvidéki magyar kultúra szempontjából két jelentős évfordulóra emlékeztünk, mégpedig Kodály Zoltán díszpolgárrá avatása 70. és a Galántai táncok c. szimfonikus műve bemutatójának 80. évfordulójára. Ez alkalomból vándorkiállításra került sor a Mester életéről és munkásságáról, melyet a Csemadok Felsőszeli Alapszervezete január 11-én az évzáró taggyűlés keretében nyitott meg az érdeklődőknek.
A felsőszeli Széchenyi István Alapiskola tanulói pedig a következő héten rendhagyó zeneóra keretében ismerkedhettek meg a kiállított tablókkal.
A művelődési ház kistermében található kiállítás 20 tablóját Mészáros Magdolna tanítónő ismertette a gyerekeknek. Közben egy-egy ismert népdalt is elénekeltek, nemcsak a Háry Jánosból ismert katonadalokat, hanem a Felsőszeliben gyűjtött dalokból is, mint pl. a Felsőszeli magas torony, Törik már a réteket kezdetűeket. Sőt akadtak kis karmesterek is, akik a népdalok vezénylésére is vállalkoztak. A beszélgetés és éneklés után meghallgatták Kodály: Galántai táncok c. művét, mely által Galánta világhírűvé vált. A Mester nevét viselő gimnázium Manócska bábcsoportja az intézmény fennállásának 60. évfordulóján e remekmű hangjaira komponált nagyon hatásos koreográfiát.
Ez az összeálllítás került levetítésre a felsőszeli tanulók számára. A zeneművet a kifejező tánccal minden gyerek figyelemmel hallgatta. A rendhagyó zeneóra maradandó élményt nyújtott kicsinek és nagynak egyaránt. 
Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!  Hírkereső
 Keresendő szó
 

Hirdetés Állásbörze Partnerek
JMK media & productions, s.r.o. Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pázmány Péter Alapítvány

 
 
 
  :: © 2010 REGIONIS polgári társulás, Minden jog fenntartva ::