Hírek: élet az oktatási intézmények falain belül  
 
 
Hírek az intézményeink életéből

A koronázóváros egyetlen magyar múzeumában 
A koronázóváros egyetlen magyar múzeumábanPozsony, az egykori magyar királyok koronázóvárosának dicsősége sajnos mára már teljesen megkopott, magyar történelmi hagyományait és emlékeit lassan befedi a feledés homálya. Pedig ha múltunkal nem törődünk, enyészetté válik maholnap jövőnk is.

Bizonyára kevesen tudják, hogy Pozsonyban működik, láss csodát, létezik a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma. Az intézmény központja Pozsonyban, a Žižka utca 18. szám alatti Brämer-kúrián található. Ez a múzeum speciális intézményként a szlovákiai magyarság történetét, anyagi és szellemi kultúráját vizsgálja. Ezzel párhuzamosan tudományos kutatómunkát, dokumentációs és módszertani tevékenységet is folytat. Az itt megtekinthető állandó kiállítás a szlovákiai magyarok tárgyi és szellemi kultúrájának emlékeit mutatja be. Érinti a történelmi sorsfordulókat, felvonultatja a népművészet legjellemzőbb értékeit. A mi iskolánkban, a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 1. szám alatt működő Építészeti Szakközépiskolában is felvetődött az ötlet, hogy tiszteletünket tegyük a magyar múzsák házában. A tanulmányi útra egy szeptember végi pénteki napon került sor PhDr. Lang László, PhD. és Ing. Dömény Tibor felügyelete mellett. Nagy szerencsénkre és tetszésünkre a múzeum az időleges Dúdor kiállításnak is otthont adott, így megcsodálhattuk „a földre zuhant gömöri Ikarosz”, a tragikus sorsú grafikus és tájképfestő műveit is.

A rövid, félnapos pozsonyi látogatás általános elégedettséggel zárult. Lelki élményekkel gazdagodva térhettünk haza. A tartalmas tanulmányi kirándulás mindnyájunkat megerősített abbéli meggyőződésünkben, hogy jövőnk záloga a múlt gondos ápolásában rejlik. 
Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!  Hírkereső
 Keresendő szó
 

Hirdetés Állásbörze Partnerek
JMK media & productions, s.r.o. Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pázmány Péter Alapítvány

 
 
 
  :: © 2010 REGIONIS polgári társulás, Minden jog fenntartva ::