Hírek: élet az oktatási intézmények falain belül  
 
 
A suli.sk portál hírei

AZ OECD a felnőttek képességeit vizsgálja 
felnőtt teszt  illusztrációs kép

BRÜSSZEL. A diákok körében végzett PISA-felmérés mintájára ezúttal a felnőtteket vizsgálja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD); a szervezet azokat a képességeket méri fel, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az emberek aktív részesei legyenek a társadalomnak és a prosperáló gazdaságoknak.

A PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) a legátfogóbb nemzetközi felmérés, amely a felnőttek képességeit kutatja - emelte ki honlapján (www.oecd.org) a szervezet. Az OECD kormányokkal és nemzetközi szervezetek egy csoportjával összefogva végzi a kutatást. A tesztben nemcsak az OECD, hanem partnerországai is részt vesznek - összesen 24 ország és 150 ezer ember -, az eredményeket 2013 októberében teszik közzé.

Remények szerint a PIAAC segítséget nyújt abban a kormányoknak, hogy megértsék, miként segíti az oktatási és a képzési rendszer a vizsgált képességek fejlesztését.

A kutatásban 16 és 65 év közöttiek vesznek részt, mindegyik országból ötezren. A vizsgálat során a szövegértést és a számolást, valamint a technológiailag "gazdag" környezetben való problémakezelést mérik fel. Vizsgálják, hogy az alanyok miként élnek képességeikkel például a munkahelyükön, otthon vagy más közösségekben.

A PIAAC egyedülálló és hatékony információkat nyújt a kormányoknak arról, hogy a társadalom tudása - mennyiségi és minőségi szempontok alapján - milyen fokú és mennyire versenyképes a nemzetközi munkapiacon - vélekedett Ángel Gurría, az OECD főtitkára.

 
Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!  Hírkereső
 Keresendő szó
 

Hirdetés Állásbörze Partnerek
JMK media & productions, s.r.o. Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pázmány Péter Alapítvány

 
 
 
  :: © 2010 REGIONIS polgári társulás, Minden jog fenntartva ::