Hírek: élet az oktatási intézmények falain belül  
 
 
A suli.sk portál hírei

Damoklész kardja lebeg a levelező tagozatok felett 
Illusztrációs kép _ oktatás

POZSONY   |   Több hazai egyetemen a távutas képzés teljes vagy részleges megszüntetését tervezik.

A pozsonyi Műszaki Egyetem a következő akadémiai évre -- az érdeklődők kis létszáma miatt -- már nem vesz fel távutas hallgatókat. Míg öt évvel ezelőtt 2 738, tavaly már csak 467 levelező tagozatos hallgatójuk volt. František Horňák tanulmányi rektor-helyettes a létszámcsökkenéssel kapcsolatban elmondta: „Mivel a következő akadémiai évtől ez a képzési forma tandíjkötelessé válik, az egyetemi karokon az eddiginél is nagyobb érdeklődés fog mutatkozni a nappali képzések iránt".

A Zsolnai Egyetemen is megfontolják hasonló korlátozások bevezetését. Milan Trunkvalter rektor-helyettes szerint „egyelőre még nem szüntetjük meg a távutas képzést, de kis létszámú érdeklődő esetén akár ez is megtörténhet“. Tavaly az intézmény elektrotechnikai karán már nem indítottak levelező tagozatot, mert nem tudták a nappali képzésen biztosított színvonalas oktatást nyújtani. Zsolnán jelenleg közel 9 ezer nappali tagozatos és alig 1 900 távutas hallgató tanul. Baccalaureatusképzés esetében az évi tandíj 400-800 euró lehet.

Eugen Jurzyca (SDKÚ) oktatásügyi miniszter szerette volna a távutas képzés időtartamát 5 évről 7 évre növelni, de a kormánybukás után eltekintett törvényjavaslata megtárgyalásától.

Az oktatásügyi minisztérium szerint az egyetemek maguk dönthetik el, hogy megtartják vagy megszüntetik-e távutas képzéseiket. „Jövőre már a pozsonyi Komenský Egyetem Szociális és Közgazdaságtudományi Karára sem veszünk fel távutas hallgatókat. Tizenhárom karunk közül ötön már több éve nem oktatunk levelező tagozaton, 28 ezer diákunknak csupán egyötöde távutas hallgató“ – nyilatkozta Ján Pekár rektor-helyettes.

A Kassai Műszaki Egyetemre és a Besztercebányai Bél Mátyás Egyetemre jövőre is jelentkezhetnek távutasok. Az intézmények többségébe február végéig kell beadni a jelentkezési íveket.

 
Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!  Hírkereső
 Keresendő szó
 

Hirdetés Állásbörze Partnerek
JMK media & productions, s.r.o. Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pázmány Péter Alapítvány

 
 
 
  :: © 2010 REGIONIS polgári társulás, Minden jog fenntartva ::