Hírek: élet az oktatási intézmények falain belül  
 
 
A suli.sk portál hírei

II. Rákóczi Ferenc Pedagógiai Szabadegyetem először Rimaszombatban 
II. Rákóczi Ferenc Pedagógiai Szabadegyetem először Rimaszombatban

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége első alkalommal rendezi meg a II. Rákóczi Ferenc Pedagógiai Szabadegyetemét 2011. július 25-29-e között Rimaszombatban az SZMPSZ Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központja, és az SZMPSZ Rimaszombati Területi Választmánya társszervezőkkel együtt.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége 1992 óta évről-évre megszervezi a Kárpát-medence legrégebben és folyamatosan működő szakmai továbbképzéseit a nyári egyetem keretén belül. 2011. februárjában az SZMPSZ Országos Választmánya döntése értelmében a nyári egyetem Jókai Mór nevét vette fel. Hagyományteremtő szándékkal első alkalommal szervezik meg a Rákóczi Szabadegyetemet, amely a rimaszombati Nyári Egyetemet váltja fel. A XX. Jókai Mór Nyári Egyetem Komáromban valósult meg 2011. július 11 – 16-a között. Az 1. II. Rákóczi Ferenc Pedagógiai Szabadegyetemre Rimaszombatban kerül sor 2011. július 25 – 29-e között.

A Rimaszombatban első alkalommal szerveződő Rákóczi szabadegyetem célja a szlovákiai magyar pedagógusok megszólítása a gyakorlatban hasznosítható, mindenkit egyaránt feszítő pedagógiai eszmecserére, Gömör és Felső-Nógrád természeti kincseinek és épített örökségének bemutatása. A szabadegyetem napi témái: Kiről és miről szól az iskola – a XXI. század iskolája; Tehetség – hátrány – fejlesztés; Gömör templomai és természeti kincsei – tanulmányút; Képesség és kompetencia; szemléletváltás a pedagógiában. A napi nagy témák altémáit egy-egy neves előadó fejti ki lehetőséget teremtve az interakcióra, vitára, eszmecserére.

A nyári szünidő alatt a pedagógusokat "Pedagógiai kihívások és válaszok" cím alatt megrendezendő szabadegyetem érdeklődőit gazdag program várja. Számos értékes előadás hangzik el:  Vekerdy Tamás pszichológustól, aki Budapestről érkezik, Setényi János igazgató, aki szintén budapesti előadó, Nahalka István egyetemi tanár és  Fazekasné Fenyvesi Margit főiskolai tanár  /ELTE/, Czeizel Endre orvosgenetikustól, s  a berettyóújfalusi L. Ritók Nóra igazgatótól. Ezenkívül érkezik még előadó Békéscsabáról: Juhász Orsolya tanár személyében, valamint Kovátsné Németh Mária professzor és Ferencz Anna igazgató előadásait is hallhatják. A hét programját tanulmányi kirándulások a gömöri tájakon, tanulmányút és múzeumlátogatás Füleken, valamint beszélgetések Kovács Magdával, Farsang Istvánnal és Csúsz Ilonával teszik színesebbé és változatossá. A gazdag programot ígérő nyári egyetem  utolsó estijén pedig  szalonnasütés -  az újra reprezentációs hellyé varázsolt Kurinci-tónál.

A szabadegyetem támogatója a MK Nemzeti Erőforrás Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság, Budapest és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Budapest.

 
Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!  Hírkereső
 Keresendő szó
 

Hirdetés Állásbörze Partnerek
JMK media & productions, s.r.o. Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pázmány Péter Alapítvány

 
 
 
  :: © 2010 REGIONIS polgári társulás, Minden jog fenntartva ::