Hírek: élet az oktatási intézmények falain belül  
 
 
A suli.sk portál hírei

Eltörlik az államvizsgát 
Eltörlik az államvizsgát

Ötletek sora jellemzi a kormánykoalíció tevékenységét. Nem komplex rendszerek átfogó elemzéseivel áll elő a kormány egy-egy minisztere, hanem belekap ebbe is, abba is. Az oktatásügyi különösképpen.

Nem lesz tandíj a felsőoktatásban, jelentette be Iveta Radičová nyomatékosan – és lassan, hogy mindenki értse, mint Lendvai Ildikó anno Magyarországon a gázáremelést cáfolta –, s lám ősztől fizetős a levelező tagozatos képzés, és készül a javaslat a nappali tagozatosok tandíjára is. Aztán azt ígérték, a kötelező hazafiság sutba kerül az iskolákból, ám hatalomra kerülve azonnal lefújták. Marad minden, ahogyan Mikolaj és Fico megálmodta. Jött a kötelező angol. Mert most az angol a trendi. Akkor is, ha német nyelvtudással sok ezren dolgoznak közeli országokban, s májustól talán még többen is lehetnének, hisz jön a munkaerő-piac megnyitása Ausztriában, Németországban. Nem választhat a szülő vagy a gyerek.
Jött a kötelező eredetvizsgálat, a szakdolgozatok plágiumelleni védelme.

Most itt van a felsőoktatási záróvizsga eltörlésének ötlete. Eugen Jurzyca miniszter azt mondja: „azért döntöttünk így, mert a világban most ez a trendi“. A diák a szakdolgozata megvédésével zárja tanulmányait. „Miért kellene újból levizsgáltatni abból, amiből már vizsgázott? Valamennyien tudjuk, hogy a diák néhány hétig készül az államvizsgára, mindent megtanul fejből, s két-három héten belül el is felejti. Az ilyen gyorsan bemagolt tények az életben semmiben nem segítenek“ – elmélkedett el ötletén a miniszter. A fontos, hogy zárómunkájukat tudják alaposan, szakszerűen megvédeni, s ahhoz legyen kötve a titulus.

Akad rektor, aki egyetért Jurzycával, akad, aki megtartaná az államvizsgát. A rektorok feje, Libor Vozár a bolognai elvekbe ütközőnek tartja az államvizsgát, azért is szabadulni kéne tőle...  Szerinte záróvizsga nélkül alaposabban fel lehetne készülni a zárómunka megvédésére. S inkább az ezek iránt támasztott követelmények szintjét emelné. A miniszter a záródolgozatok színvonalát tenné az Akkreditációs Bizottság felügyelete alá, s ha gyengék lennének, az egyetemi szak működését is meg lehetne vonni miattuk. Ján Mikolaj volt oktatásügyi miniszter ennek hallatán csak azt kérdezte: akkor az érettségi miért nem szűnik meg…

Egyelőre arról, hogy a felsőoktatásban tartalmilag mi változna még. Előfordulhatna ugyanis, hogy mondjuk egyszer sem vizsgázott abból a szaktárgyból a diák, amelynek ismerete alapfeltétele a záró dolgozatában taglalt téma szakszerű, alapos kifejtéséhez. A mostani kredit-világban is rendet kéne tenni…

Persze mindez lehet szemlélet kérdése is. A liberalizmus hívei mondhatják, amit egyik miniszterünk 5-6 éve a feltett kérdésekre válasz gyanánt szokott: minden megtalálható a weben…

A rektorokat érdekelné még néhány technikai részlet. Pl., hogy a tanulmányait bevégző diák meddig köteles megvédeni szakdolgozatát, megteheti-e ezt 2-3 év múlva is, vagy elvégezte-e az egyetemet, ha a szakdolgozatát nem fogja megvédeni?

A kérdések megválaszolására van néhány hónap, Jurzyca az államvizsga eltörlését 2012. január elsejétől szeretné bevezetni.
fma
 
Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!  Hírkereső
 Keresendő szó
 

Hirdetés Állásbörze Partnerek
JMK media & productions, s.r.o. Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pázmány Péter Alapítvány

 
 
 
  :: © 2010 REGIONIS polgári társulás, Minden jog fenntartva ::