Pedagógusok és a suli.sk  
 
Hírek

Pék László: nem igazolódtak be a félelmek 
Pék László: nem igazolódtak be a félelmek
POZSONY. A március 15-én kezdődött pályázati időszakban a tavalyinál több igénylésre számít az SZMPSZ, a szlovákiai magyar nyelvű oktatás és nevelés támogatására irányuló program keretében.

Tavaly  47817 oktatási-nevelési, illetve hallgatói támogatásra nyújtottak be pályázatot. A támogatások közül csaknem 8 ezret óvodába járó gyermekek, több mint 30 ezret általános iskolás tanulók, csaknem 9 ezret középiskolai tanulmányokat folytató diákok után igényeltek. Hallgatói támogatást 191-en kértek. Az SZMPSZ az idén a tavalyinál több pályázatra számít.
"A nevelési-oktatási támogatás a taneszköz támogatással együtt körülbelül 75 eurót tesz ki. Ez az összeg bizony nem ritkán, sokat számít a szülőknek" - mondta az MTI-nek Hanesz Angelika, az SZMPSZ pályázati koordinátora. Rámutatott: a támogatás sokszor olyan közösségi rendezvények, osztálykirándulások megvalósítását segíti elő, amelyek egyébként nem jöhettek volna létre. A legtöbb igénylés nehéz szociális és gazdasági helyzetben levő régiókból érkezett. 

2011-től a támogatások összegét közvetlenül a szülők kapják kézhez. Ez a változtatás a bevezetésekor vegyes fogadtatásra talált, mivel több pedagógus annak a félelmének adott hangot, hogy a támogatások összegét a szülők esetenként más, az oktatással nem összefüggő célokra költik majd el. 

Pék László, az SZMPSZ elnöke szerint a jelenlegi rendszer ugyan inkább a gyermekeiket magyar iskolába írató szülők ilyen irányú "kitartását" motiválja, de a tavalyi félelmek nem igazolódtak be. "Úgy érzem, hogy a támogatások az új rendszer mellett sem más irányban lettek hasznosítva, mint eddig" - mondta az MTI-nek Pék. 

Változást jelent a pályázati rendszerben, hogy egyedi elbírálásban részesülhetnek a támogatás megítélésekor a nappali tagozatos, középfokú oktatásban részt vevő tanulók, akik 1993 szeptember 1. előtt születtek. Pék szerint erre azért volt szükség, mivel Szlovákiában a középiskolát 9 osztályos általános iskolai oktatás előzi meg, ez pedig egy évvel több, mint a többi határon túli területen. 

Tavaly óta a támogatást a magyar nevelési nyelvű óvodákba járó gyerekek szülei is igényelhetik. "Az utolsó évfolyamba járó óvodások esetében akkor jár a támogatás, ha a gyerekeket magyar iskolába íratták be" - magyarázta Pék László. Hozzátette: változást jelent az is, hogy nem lesz jogosult a támogatás megítélésére az a tanuló, akinek a 2011/12-es tanév első félévében több mint 50 óra igazolatlan hiányzása van. 

A Szülőföldön magyarul program keretén belül megítélhető támogatásokra Szlovákiában a magyar nevelési nyelvű óvodákba járó gyerekek, valamint a magyar tannyelvű általános és középiskolai képzésben részt vevő tanulók jogosultak, továbbá azok a diákok, akik részben vagy teljesen magyar nyelven folytatják tanulmányaikat egy Szlovákiában működő felsőoktatási intézményben. 
 
Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!  Szlovákia Magyar Pedagógusok Szövetsége

Zoltána Kodálya 777
924 01 Galánta
Telefon: +421 (0) 35 771 3572

Legújabb cikkek
Shakespeare nyomában - Színházi vetélkedő
2016-11-22 14:42 | admin
DOMESTOS verseny
2015-09-21 21:30 | K.Zs.
Közlekedési pálya
2015-09-21 20:21 | )K.Zs.

Hirdetés Állásbörze Partnerek
JMK media & productions, s.r.o. Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pázmány Péter Alapítvány

 
 
 
  :: © 2010 REGIONIS polgári társulás, Minden jog fenntartva ::